Снимка Struma.bgОферта за философски разговори срещу 20 лв. на час, написана

...
Снимка Struma.bgОферта за философски разговори срещу 20 лв. на час, написана
Коментари Харесай

Ей на това му се казва бизнес идея! Сервитьор висшист търси с обява клиенти за „философски разговори” за 20 лв. такса

Снимка  Struma.bg

Оферта за метафизичен диалози против 20 лева на час, написана на бели листове, виси закачена на дънерите на няколко дървета по централната комерсиална улица в Благоевград, написа Struma.bg.

Странната публикация е написана с алено мастило в горната част на общоприет лист и отдалеко притегля погледите. Авторът е Кирил Милошов, 29-годишен прясно квалифициран ЮЗУ мъдрец, който си изкарва хляба като сервитьор в заведение в Благоевград. Той е от Сапарева баня и преди 7 година се преместил да живее и учи в Благоевград.

Идеята в действителност е на една моя преподавателка, научният ми началник на дипломната ми работа Вяра Николова. „ Все още не можеш да практикуваш психоанализа, само че можеш да изкараш пари “, сподели ми тя и даже предложи цената, с цел да не е доста скъпо “, споделя Кирил. „ Мисля, че 20 лева не е висока цена за диалог, който може да те направи по-добър, само че значимо е да отбележа, че давам и втори вид на всички, които ми се обаждат – да не ми заплащат, в случай че преценяват, че не им хареса информацията, която им давам, или не съм им бил потребен. Важното е да накарам индивида да мисли, да мислят за себе си и да са с чисто сърце. Защото през днешния ден да имаш нематериалност е по-скъпо от всичко на света. И по този начин закачих 4 листа с обявата тук-там, които авансово бях набелязал, тъй че да ги видят тези, които се интересуват от това. Нарочно написах обявата по този начин, че отдалеко да наподобява като празен бял лист, с цел да не ми се присмиват, само че да, има и такива, даже мои състуденти. Направих си опит, постнах обявата и в една група в обществената мрежа, а резултатът е 49% насмешки и 24% лайкове. Смятам, че тези, които се подиграват, го вършат, тъй като не са се сетили преди мен да го създадат. Или завиждат, само че то е същото. А аз правя подарък фантазии на хората, карам ги да схванат себе си, да се открият и по този начин животът им да стане по-добър и благополучен. Да не лепят етикети на другите, тъй като по този начин сами се трансформират в етикет “, разкрива концепциите си Кирил Милошов.

И е удовлетворен, че към този момент е получил четири позвънявания на офертата си. „ Още първия ден ми се обади момиче. Беше късно вечерта, бях задремал към този момент. Звънна да пита какво съставляват тези метафизичен диалози. Обясних й, че ще си приказваме за философията на живота, подобен, какъвто го схващат другите хора. Няма да седим като в час по математика, просто ще приказваме за значимите неща. Около половин час бяхме на телефона и преди да затвори, ми сподели, че съгласно нея аз би трябвало да й платя, а не тя на мен “, признава философът-сервитьор, без да се тормози.



За философията споделя, че тя го избрала, не той нея. Завършил Механотехникума в Дупница, компетентност „ Хладилна техника “, с триумф в дипломата едвам 3,93. Кандидатствал в ЮЗУ и първо учил „ Балканистика “, само че се оказало много тежка компетентност. „ Записах просто нещо да изучавам, с цел да не работя. Това е истината. Като видях какво е и че в горните курсове става по-тежко, реших, че не е за мен тая компетентност “, изяснява Кирил.

Едва избутал първата година, и се преместил във Философския факултет. Първо желал да учи логика на психиката, само че не го приели. Тогава учител от Дупница го насочил към философията. „ Първите три години образование нищо не вдявах, няма какво да кривя нещата. Прекъснах и с брат ми отидохме да работим за година в Англия, и това беше много съществено ъбгрейдване за мен, тъй като там научих, че не всичко е мед и рози. Работех при доста тежки условия, правех керемиди, след това разнасях колета и напряко живеех като в затвор “, споделя младият мъж.

За българите в чужбина схванал, че единствено желаят да те употребяват и да те изстискат колкото могат. Върнал се, тъй като послушал татко си, който от години живее в Америка, да се прибере вкъщи и да довърши образованието си. „ Мисля, че в никакъв случай повече няма да се сетя за работа в чужбина. Да обикалям и пътувам да, само че не и да работя “, почтен е Кирил Милошов и признава, че чак в четвърти курс, като се прибрал от забежката в Англия, осъзнал философията като метод на мислене и преоткрил специалността си.

Горд е, че защитил дипломната си работа с отличен, документа за приключена бакалавърска степен още не е получил, само че към този момент е записал магистратура по психоанализа и философия, тъй като счита, че това е призванието му. Основната му цел е да оказва помощ на хората да схванат себе си и да станат по-добри. Смята, че ще може да оказва помощ на пациентите си, като канализира подсъзнанието им в обикновено възприети от обществото рамки.

Примерно, в случай че си податлив към ликвидиране и принуждение, да насочиш експанзията в потребна за обществото активност, като станеш да кажем месар “, споделя Милошов и добавя: „ Това, което следя като доста мощно развито в днешното общество, е едиповият комплекс. Млади девойки търсят сурогат на татко си и по тази причина си падат по чичковци. В Благоевград това доста мощно се набива на очи, защото градът не е доста огромен. Психоанализата може да помогне на всеки, това, което аз желая да реализира, е да науча хората да бъдат по-добри към себе си. Да не бъдат алчни и по този начин всички да станем по-добри към другите. Така ще подобрим обществото като цяло. За жал следя, че в България ръководещите преднамерено карат хората да се изолират и да се затварят като че ли в черупки, само че скоро, в околните 30 години, нещата радикално ще се трансформират “, предвижда младият мъдрец.

Пари от метафизичен диалози по този начин и още не е изкарал, само че има вяра, че и това ще стане. На въпрос дали е обмислял вид, в случай че не му се получи с психоанализата, да се насочи към църквата като духовник, Кирил е безапелационен, че не би го направил. „ Смятам всяка вяра за отцепничество, чиято цел е да подчинява индивида, с цел да няма той свободен дух. Всеки човек е господ, божественото носим в себе си и единственото, което можем да създадем, е да се обърнем към себе си и да приказваме със сърцето си. Лъжата, користта и завистта ни вършат по-слаби “, безапелационен е Милошов.

И тъй като фантазиите са безвъзмездни, желае да стане милионер, с цел да оказва помощ на хората. Човек, който има цели, няма по какъв начин да бъде спрян, уверен е сервитьорът-философ.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР